trasee off-road
TET România
De la Cercul Polar Arctic la poarta de intrare în Africa, Trans Euro Trail cuprinde 51000 km de aventură pură. O călătorie epică în marea majoritate pe drumuri pământ sau piatră spartă în zone retrase cu peisaje sălbatice.
Off-Road în Munții Carpați
TET România este împărțit în 3 secțiuni care se leagă de traseele Trans Euro Trail din Ucraina și Serbia/Bulgaria. Traseul care traversează România însumează 1880 km, 60-65% din aceștia fiind neasfaltați. Pe lângă acest traseu principal mai există alte două legături către traseele TET din Ungaria și Bulgaria – 100% pe asfalt.

Trans Euro Trail România urmează trasee off-road în Carpații Orientali, cei de Curbură, Carpații Meridionali și o mică parte prin Carpații Occidentali în Munții Banatului.
Linesman pentru TET România este Ionuț Florea, campion Rally Ride România & Estul Europei în 2016 (+450cc).
Ionuț Florea – linesman TET România
Filozofia TET legată de traseu este cât mai mult posibil neasfaltat, dar cum bine știm acest lucru devine din ce în ce mai dificil, inclusiv în România. Delimitarea pe secțiuni este datorată numărului foarte mare de puncte generate și pentru o încărcare mai simplă în device-urile GPS.
Traseul Trans Euro Trail este destinat motocicletelor dual-sport/enduro de capacitate mică sau medie. Motocicletele din gama Adventure de cilindree mare pot parcurge o mare parte din traseu, conduse de un motociclist foarte experimentat. Totul variază în funcție de vreme, cauciucuri și abilitați. Filozofia traseului este focusată clar pe motociclete dotate cu bagaje textile, puține și ușoare.

Trasee fascinante
Traseul Trans Euro Trail include printre altele:
- Parcul National Domogled – Valea Cernei
- Cheile Oltețului
- Munții Latoriței pe Strategica
- Lacul Vidraru
- Lacul Bolboci
Timpul de parcurgere al întregului traseu fluctuează în funcție de experiența fiecărui motociclist în parte, de modelul de motocicleta utilizat precum și de condițiile meteo.
Participanților li se recomandă să nu trateze acest traseu ca pe o cursă contra cronometru și sunt încurajați să respecte cadrul natural și să folosească traseul ca o bază pentru explorare.
In condiții ideale un motociclist experimentat ar putea parcurge întregul traseu din România în circa 6-8 zile (poate și mai repede).

TET România – Grad de dificultate
Secțiunile incluse în TET România au un grad de dificultate diferit. Modificările care apar pe traseu de la an la an fac imposibilă standardizarea gradului de dificultate. Schimbările sunt publicate anual pe site-ul TET și se bazează pe feed-back-ul primit de la motocicliștii care parcurg secțiunile Trans Euro Trail.
Ionuț Florea – linesman TET România
Proiectul se bazează 100% pe voluntari. Concluzia este ca traseele TET sunt destinate riderilor avansați care folosesc motociclete dual-sport/enduro de capacitate mică sau medie. Dacă cineva nu se simte confortabil într-o anumită zonă a traseului, sfatul nostru este să se întoarcă și să caute o altă variantă ocolitoare mai ușoară.
Partea cea mai spectaculoasă a traseului este reprezentată de succesiunea peisajelor: se parcurg cu uimire zone deluroase, zone montane până la zone alpine într-o distanță relativ scurtă.

Musai să parcurgi
Dacă timpul nu iți permite să parcurgi întregul traseu Trans Euro Trail dar vrei să te bucuri de această aventură, nu rata Strategica – unul dintre cele mai spectaculoase trasee incluse în TET România. Strategica este un vechi drum militar construit de germani în timpul primului Război Mondial. Traseul traversează Munții Latoriței și oferă priveliști captivante spre Lacul Vidra, Munții Parâng, Căpățâni sau Lotrului.
Traseul unește Drumul Regelui – Transalpina cu Voineasa, pe Valea Măceșului (coborâre dificilă) sau cu Malaia pe Valea Rudăresei (mai ușor). Peisaje de poveste pe un drum sălbatic ce te duce spre nori.

Descoperă harta TET România pe site-ul Trans Euro Trail și pornește la drum.
Detalii Tehnice TET România
3 secțiuni
Distanța totala: 1880 km
Neasfaltat: cca 65%
Leagă România de traseele TET Serbia si Ucraina
Model de motocicletă: dual sport/enduro de capacitate mică sau medie
Tip bagaje: Datorită faptului că 65 % din traseu e drum de pământ/piatră este recomandat să iei cu tine bagaje din material textil. Nu lua cu tine toată casa ci bagaje puține și ușoare care să includă în strictul necesar și un kit de pană și minimul necesar de întreținere motocicletă.

credit foto: Alex Palfi