Curmătura Oltețului

trasee off-road România

TET Romania

Începe aventura din localitatea Horezu – capitala olăritului în România. În Horezu un indicator la dreapta îți arată calea spre Vaideeni. Drumul ce duce spre Polovragi prin Vaideeni e presărat cu viraje mai largi sau mai strâmte și peisaje pitorești ce impresionează.

Până să ajungi la Mănăstirea Polovragi, în partea dreaptă, îți atrage atenția Parcul Tematic de sculptură în lemn având ca temă Viața în timpul dacilor.

Parcul Dacic

În urma Taberelor de sculptură, simbolurile dacice cioplite în lemn au rămas expuse în poiană. Ce-ai zice de un selfie cu Decebal, regele Dacilor sau de o audiență la Zamolxe, zeul suprem?

Draco – stindardul de luptă al dacilor – nu lipsește nici el. Un cap de lup cu gura deschisă, care se continuă cu un corp de balaur, Draco era de obicei confecționat din material textil sau piele. Acesta se umfla în bătaia vântului, provocând un zgomot teribil care imita urletul lupilor. Un Draco cioplit în lemn păzește tabăra dacică din Polovragi.
Portalul de Intrare, Stâlpul Cerului, sau Hora Dacilor sunt alte lucrări ce pot fi admirate aici.

trasee off-road Romania
Parcul Dacic Polovragi

Mănăstirea Polovragi

La câțiva pași de Parcul Dacic, amplasată la poalele muntelui Piatra Polovragilor se află Mănăstirea Polovragi. Zidită în stil bizantin, Mănăstirea Polovragi are o vechime de 500 de ani. O poartă masivă la răsărit îți deschide intrarea în mănăstire. Deasupra porții se înalță clopotnița ridicată în perioada lui Constantin Brâncoveanu.

Ansamblul mănăstirii Polovragi cuprinde biserica, bolnița, stăreția și turnul-clopotniță. Mănăstirea este locul perfect de relaxare și reculegere înainte de a porni din nou la drum.

trasee off-road Romania
Bolnița Sf. Nicolae Polovragi

Urmezi cursul Oltețului. Râul șerpuiește printre Munții Parâng și Căpățânii formând unele dintre cele mai înguste chei din Romania.

Peștera lui Zamolxe

Pe fosta albie a râului Olteț s-a format o peșteră spectaculoasă care ademenește vizitatori din întreaga lume. Cunoscută sub denumirea de Peștera lui Zamolxe, grota este situată în munții Căpățânii la o altitudine de 670m. Peștera Polovragi are o lungime de 10800m din care doar 800 sunt deschiși publicului.

În funcție de impuritățile pe care le transportă apa în galeria principală, pereții peșterii capătă culori diferite care au dus în timp la denumiri precum: Bolta Însângerată, Camera Argintie sau Sala Divină.

Localnicii cred că în peșteră ar fi locuit chiar liderul spiritual al geto-dacilor, Zamolxe. Tot aici vracii prelucrau o plantă rară, numită povraga sau polovraga, folosită ca leac împotriva beteșugurilor.

Peștera păstrează o temperatură constantă de 9 grade, așa că ia o haină mai groasă cu tine în timpul vizitei.

pestera Polovragi
lilieci în Peștera Polovragi

Râul Olteț își are obârșia în Curmătura Oltețului și străbate cheile pe o lungime de circa 2 km. Adâncimea canionului este de 307m de la nivelul apei la creștetul muntelui. Apele reci ale Oltețului separă Munții Parâng de Munții Căpățânii și formează unele dintre cele mai lungi și mai sălbatice Chei din Romania.

Drumul care traversează Cheile Oltețului nu este pavat, însă e un macadam perfect, foarte ușor de parcurs pe două roți. Odată trecut de Cheile Oltețului, Luncile Oltețului se deschid întinse și luminoase. Poieni largi găzduiesc iubitorii de natură care aleg să petreacă noaptea în corturi. Campare și grătare, cam asta întâlnești la tot pasul dacă drumul te poartă aici în week-end. De aceea e indicat să traversezi zona în timpul săptămânii când traficul este mai redus.

Curmatura Oltetului
în urcare spre Curmătura Oltețului

Rulezi spre Curmătura Oltețului. Primii 13 km sunt parcurși pe o suprafață de macadam superb, poate cel mai lejer din câte am parcurs până acum. Ajuns la o răspântie ține dreapta spre Curmătura Oltețului. Secțiunea de drum în urcare te provoacă. Macadamul se transformă treptat în drum de piatră netasată cu secțiuni de bolovani, gropi și bălți. Odată ajuns în Curmătura Oltețului știi că a meritat efortul.

Pasul Curmătura Oltețului face trecerea între Munții Căpățânii și Munții Parâng fiind situat la o altitudine de 1615m. Peisajul e sublim. Defileul Oltețului și siluetele masive ale vârfurilor Puru și Fratoșteanu Mare se zăresc misterioase în depărtare.

Curmatura Oltetului

Chiar dacă urcarea a scos câțiva stropi de transpirație din tine pe anumite secțiuni, nimic nu se compară cu coborârea pe Valea Curmătura spre Lacul Petrimanu până în Valea Latoriței. Coborârea e ușoară, doar câteva secțiuni de piatră netasată în viraje te provoacă. Zona e străbătută de izvoare care se scurg pe drumul pietruit formând șiroaie.

Zonele de exploatare forestieră îți arată fața tristă a codrilor României. Peste tot unde am călătorit fie în Transilvania, Bucovina sau Țara Românească, pădurile plâng sub lama tăioasă iar peisajul lăsat în urmă e devastator.

Cheile Latoritei

Aventura continuă rulând pe malul Lacului Petrimanu către Ciunget. Din când în când prinzi cu coada ochiului o frântura de peisaj feeric. Cel mai bun loc pentru o fotografie asupra lacului, rămâne însă barajul. Situat între Munții Căpățânii și Latoriței, Defileul Latoriței îți dezvăluie peisaje sălbatice. Drumul are rămășițe de asfalt vechi, distrus în timp care te scutură și te masează pe o suprafața cu gropi și pietriș, de-ți merg fulgii. Călătoria aici îți oferă nu doar răcoarea muntelui ci și răcoarea dată de duruitorile cu ape limpezi ce curg șuvoaie din pereții stâncoși.

Lacul Petrimanu văzut de la baraj

Cascada Apa Spânzurată se zărește la stânga. Denumită de localnici Apa spânzurată, cascada este situată pe pârâul Turcinu Mare. Apele acestuia au fost captate și dirijate împreună cu ale altor pâraie spre lacul de acumulare Vidra.

Ajuns în Ciunget poți continua deplasarea cu Strategica – unul dintre cele mai spectaculoase trasee off-road din Romania sau cu Drumul Regelui – Transalpina, cel mai înalt drum montan din Romania.

Harta:

Detalii tehnice:

Acces: dinspre Polovragi către Ciunget
Distanta: 50 km
Stare drum: macadam, drum de piatra cu gropi și bălți
Altitudine: 1615m
Bagaje: din material textil
Tip Motocicleta: dual-sport, enduro, adventure pentru motocicliștii experimentați
Dificultate: medie

Video:

Galerie foto:

Credit foto: Alex Palfi

%d bloggers like this: