Strategica

ACT
Trasee off-road România
TET

Trasee off-road România – Strategica

Există bulevarde și cărări, șosele și poteci, drumuri și spectacol. Deosebirea între ele o face altitudinea și sălbăticia peisajului. Decât un drum perfect asfaltat care nu face decât legătura între 2 așezări mai bine unul care te urcă literalmente la nori și te ispitește cu un spectacol memorabil.

Hai cu noi la joaca pe Strategica – unul dintre cele mai spectaculoase trasee off-road din România.

Drum Strategica Romania

Peisaje de poveste pe un drum sălbatic

Strategica este un vechi drum militar construit de germani în timpul primului Război Mondial. Traseul străbate culmile Munților Latoriței și oferă priveliști captivante spre Lacul Vidra, Munții Parâng, Căpățânii sau Lotrului. Strategica te provoacă, te solicită, te răsfață.

Traseul unește Drumul Regelui – Transalpina cu Voineasa, pe Valea Măceșului într-o aventură continuă pe o secțiune de coborâre dificilă sau cu localitatea Mălaia pe Valea Rudăresei, o abordare ceva mai ușoară.

Peisajele de poveste te atrag și te răsfăță iar drumul sălbatic ce duce spre nori te provoacă.

Pentru a fi mai aproape de traseul off-road chiar de la începutul zilei și pentru a evita aglomerația care se formează pe Transalpina la sfârșit de săptămâna – începe aventura din Obârșia Lotrului.

Bucate tradiționale

O oprire la Stâna Ștefanu îți reface energia. Fie ca să privești, fie ca să guști din bucatele tradiționale, o oprire aici a devenit musai dacă rulezi pe Transalpina. La stână se lucrează de la mic la mare încă de la primele ore ale dimineții pentru a putea satisface gusturile trecătorilor. Poti gusta un cârnat de casă cu bulz ciobănesc sau cea mai cunoscută mâncare a ciobanilor – tocanul de oaie la ceaun gătit la foc de lemne. Preparatele de stână îți dezmiardă simțurile.
Chiar dacă nu îți e foame, fă un popas la stână, încearcă șubele din lâna de oaie și vizitează micul muzeu tradițional amenajat aici.

Fără marcaje, fără indicatoare

La circa 6 km după Stâna Ștefanu (cam 10 min de mers pe motor), în Pasul Ștefanu un drum nepavat se deschide la stânga. Nu exista nici un indicator care sa te ghideze spre Strategica, doar câteva panouri arse de soare care au prezentat cândva informații legate de Situl Natura 2000 Parâng.

Începând Strategica dinspre Drumul Regelui te simți ca într-un curs intensiv de off-road. Traseul începe cu zone foarte ușor de parcurs și secțiuni cu șleauri mai mici, drum de pământ sau piatră. Lejeritatea cu care parcurgi aceste secțiuni îți permite să admiri priveliștea ce ți-o oferă muntele încă de la început. Drumul te urcă pană la 2000 m în altitudine și ești însoțit pe tot parcursul de priveliști captivante. Ai putea fi tentat sa oprești din 5 în 5 minute pentru o fotografie. Drămuiește-ți timpul cu grijă.

Ciupercărie în vârf de munte

Pe drum întâlnești bicicliști, mașini 4X4 dar și câteva mașini joase pe care le utilizează culegătorii de ciuperci. Ploaia pentru ei e mană cerească și se află pe munte în căutare de ciuperci întreg sezonul. Când îi întrebi cum le deosebesc pe cele bune de cele necomestibile sunt secretoși, dau din umeri și zâmbesc șăgalnic. Spun doar că cele mai gustoase sunt cele mai mici și că din cand în când găsesc și ciuperci uriașe.

Pe lângă  ciuperci, muntele oferă cele mai proaspete afine – dacă le culegi cu mâna ta. Am poftit și noi la afine și ne-am înfruptat de fiecare data când am avut ocazia.

Șleauri și drumuri săpate în stâncă

Ajuns la o joncțiune, ține dreapta, cărarea de iarbă în urcare te va încânta. O privire la stânga și vei zări în depărtare Lacul Vidra. Transalpina Ski Resort e una dintre stațiunile preferate de ski iar priveliștile cu care te cinstește sunt cuceritoare. Drumul continuă cu secțiuni în coborâre pe piatră nespartă, netasată. Abilitățile tale sunt puse la încercare odată cu urcarea pe un drum săpat în stâncă, cu secțiuni scurte de rulat pe bucăți rupte din stâncă, șleauri și pietre mari. Doar mașini 4X4, bicicliști sau motocicliști se mai aventurează pe aici. Dintr-odată, peisajul superb se pierde parcă în fundal iar eroul principal ești tu. Atenția îți e captată în întregime de traseu. Te stimulează, te întărâta, te testează.

Dacă vrei să admiri natura, fă o pauză, iar apoi continuă scanând cu interes traseul, anticipând fiecare provocare.

Există două variante de ieșire de pe Strategica:

 1. Varianta mai practicabilă:
  Ajuns în Plaiul Poienii, continuă coborârea spre dreapta pe Valea Rudăresei. E mult mai practicabilă coborârea pe Valea Rudăresei decât pe Valea Măceșului. Drumul pietruit  te scoate în Mălaia. Din Ciungetu poți continua cu o altă secțiune off-road către Lacul Petrimanu și Cheile Oltețului.
 2. Noi am optat pentru varianta mai grea. Nu pentru că ne credem zei, ci pentru că un localnic ne-a informat că drumul e mai bun, având în vedere faptul că a fost reabilitat de curând. Am vrut să verificăm informația și s-a dovedit a fi eronată. Ploile din ultima vreme și exploatările forestiere au rupt grav o lungă secțiune de drum.

Dacă te țin obielele poți continua cu Strategica pe traseul dificil. In Plaiul Poienii ține stânga. Traseul continuă lejer prin pădure pe drum de pământ dar se complică gradual odată cu coborârea. Exploatări forestiere au afectat grav starea drumului formând șleauri încrucișate și lăsând în urmă bucăți de lemne mai mari sau mai mici, care îți pot încurca socotelile.

O scurtă secțiune printr-o pădure de foioase a așternut o plapumă de frunze uscate pe cărare. Traversează zona cu atenție. Frunzele scad aderența și poți avea surprize nedorite. Traseul devine din ce în ce mai dificil cu o secțiune de viraje strânse cu șleauri multiple, pietre mari, diferență de nivel și drum înclinat. Coborârea pe Valea Măceșului este una extrem de dificilă și nu este recomandată decât celor cu experiență în off-road. Programează mai mult timp pe Strategica, decât cel indicat de navigator. Sunt secțiuni în care viteza de rulare va fi foarte mică, iar timpul de 2h:32min, cât estimează softul, nu este chiar realist pentru întregul traseu.

Hartă:

Detalii Tehnice:

Acces: Dinspre Transalpina pe Șaua Ștefanu înspre Valea Măcesului sau Mălaia (și viceversa)
Tip traseu: off-road – drum de pământ, piatră, stancă, șleauri încrucișate, bălți și noroaie
Distanta:  43 km
Obstacole: arbori, lemne ramase în urma exploatărilor forestiere, bucăți de stancă
Tip de motocicleta: dual-sport, enduro si adventure pentru motocicliști cu experiență
Semnal GSM: pe unele secțiuni semnalul GSM este inexistent
Tip bagaje: ia cu tine bagaje din material textil. Nu lua cu tine toată casa ci bagaje puține și ușoare care să includă în strictul necesar și un kit de pană și minimul necesar de întreținere motocicletă.

Recomandări:

 • Calculează-ți bine timpul pe care îl petreci pe Strategica. Drumul nu este marcat, nu există indicatoare și foarte ușor poți să ajungi pe coborârea greoaie în loc de cea de pe Valea Rudăresei. Nu îți dorești să fii prins pe timp de noapte rulând spre Valea Măceșului  pe un drum extrem de dificil.
 • Înainte de călătorie verifică prognoza meteo cu atenție. Ploaia chiar și cu câteva zile înainte de călătorie poate face traseul impracticabil.
 • Dacă ai cercetat înainte și știi care este varianta pe care vrei să o parcurgi, nu te lasă influențat de ciobanii din zonă. Poate nu au experiență în motociclism și pot subestima gradul de dificultate al unui drum. Pe lângă asta dacă îți spun ca mai ai 6 km până la asfalt, ține-te bine – s-ar putea sa fie 26 km.
 • Strategica este recomandată motocicliștilor cu experiență în off-road. Dacă nu ai învârtit roata pe off-road până acum, nu ai ce căuta aici. Dacă ai mai făcut ceva ture off-road, poți să te învrednicești să parcurgi traseul dar să ai cu tine un însoțitor experimentat care să te ajute și să te ghideze dacă e nevoie. In acest caz aventura ta pe Strategica s-ar putea să fie nici călare, nici pe jos.
 • Ia cu tine apă suficientă pentru hidratare. Noi am găsit o singură sursă de apă pe Strategica, un izvor – și acesta se află pe coborârea dificilă pe Valea Măceșului.
  Traseul a fost inclus in TET (Trans Euro Trail România), trasee off-road pentru motociclete dual-sport enduro dar și în ACT (Adventure Country Tracks), trasee off-road pentru motociclete adventure.

Video:

Galerie foto:

Credit foto: Alex Palfi

%d bloggers like this: