Poiana Călineasa

Munții Apuseni

Trasee moto Romania

Munții Apuseni tăinuiesc multe așa numite drumuri tezaur și obiective turistice naturale care uimesc. Rulează spre Cheile Ordâncușii, Poiana Călineasa și Ghețarul Scărișoara. O călătorie captivantă care îți dezvăluie unele dintre cele mai frumoase peisaje din vestul țării.

Începe călătoria dimineață din satul Gârda de Sus, de preferință în timpul săptămânii, pentru a evita aglomerația care se formează în week-end. De aici Cheile Ordâncușii sunt la o aruncătura de băț.

trasee moto Romania

Peștera Poarta lui Ionele

Ajuns la o răscruce ține dreapta spre Peștera Poarta lui Ionele.
Așezată pe cursul Văii Ordâncușa la 835m în altitudine, Peștera Poarta Lui Ionele trebuie vizitată primăvara sau vara după ploi torențiale, când nivelul apelor crește. Aceasta este perioada în care se formează râul subteran și poate fi admirată atât cascada din interiorul peșterii cât și lacul subteran de culoare turquize.

Pestera Poarta lui Ionele

Cheile Ordâncușii

Continuă deplasarea spre Cheile Ordâncușii, unele dintre cele mai înguste chei din Romania. Defileul are o lungime de circa 2,5 km iar drumul pe care rulezi are între 4 si 6 m lățime.  Drumul este betonat iar podurile care străbat cheile sunt realizate din plăci de beton cu mici secțiuni de pietriș, ușor de parcurs pe doua roți.

Cheile Ordancusii Apuseni

Pereții înalți, calcaroși, se închid din ce în ce mai mult dând impresia că treci printr-un portal spre altă lume. Apusenii sunt o altă lume. Cum treci de chei străbați ținuturi împădurite pe același drum betonat și îngust. În unele zone șoseaua prezintă mici crăpături prin care natura își reintră timid în drepturi. Zona este bogată în vegetație, iar umbra îți va ține răcoare

Păstoritul tradițional din Apuseni – Poiana Călineasa

Poiana Calineasa Apuseni

Un drum la dreapta te duce pe Munții Bihorului până în Poiana Călineasa.
Drumul strâmt de o bandă de circulație este bine indicat și asfaltat. 5 km de drum îngust cu viraje strânse te urcă la 1300 m în altitudine. Poieni ample deschid priveliști impresionante asupra munților Vlădeasa, Vârful Găina sau Bihor.

Varful Calineasa Apuseni

Odată ajuns aici te surprind colibele de lemn și stânele, trase la indigo, parcă răsărite ca ciupercile după ploaie. Cele peste 100 de structuri din lemn reprezintă reședința de vară a moților din zonă. În fiecare an, primăvara, sătenii din apropiere urcă la vărat cu animalele în Poiana Calineasa. Rămân aici sus pe munte până în toamnă, în locuințe simple, clădite din lemn, având cu ei doar strictul necesar. În Poiana Călineasa, în mijlocul unui cadru natural de poveste a fost ridicată o bisericuță mică din lemn. Aici vin sa se roage cei care își petrec câteva luni/an sus în Poiană.

traditia pastoritului in Apuseni

Fă un popas lângă, biserică, încearcă un balmoș sau o plăcintă pe lespede și explorează dacă ai cu ce, traseele off-road din zonă. Distracția e garantată.
Dacă nu te pasionează drumurile nepavate, continuă aventura către Peștera Ghețarul Scărișoara.

Ghețarul Scărișoara

Întoarce-te pe același drum cca 5 km și la răspântie ține dreapta spre Ghețarul Scărișoara. Drumul coboară la 1165m în altitudine. Drumul rămâne în continuare îngust, așa că rulează cu atenție.  Peștera Ghețarul Scărișoara a fost declarată monument al naturii și este rezervație speologică. Celebră pentru ghețarul vechi de peste 3000 de ani, Peștera Scărișoara este vizitată de sute de turiști. Coboară scările metalice și bucură-te de răcoare. Vizitează Sala Mare și Bisericuța din peștera luminată.

Muntii Apuseni Romania

Întoarcerea spre Gârda de Sus te va încânta. Drumul îngust coboară pe o secțiune de asfalt cu viraje strânse fără vizibilitate. Priveliștile pe care ți le oferă aceasta porțiune de drum în coborâre te vor uimi. Peisajele pe care ți le oferă Apusenii sunt pline de strălucire și culoare: păduri de conifere, flori de munte, ape limpezi, peșteri și liniște. Multă liniște.

Odată ajuns în Gârda de Sus poți să mai petreci o noapte în zonă sau poți să îți continui călătoria cu Geamăna – Satul inundat din Apuseni.

Hartă:

Detalii Tehnice:

Distanță: cca 37 km
Calitate drum: îngust, cu viraje strânse, asfaltat în 2014
Model de motocicletă: toate modelele motocicletă pot rula pe acest traseu
Experiență în rulat pe viraje strânse în urcare și coborâre necesară.

Descoperă Apusenii:


Credit foto: Alex Palfi

%d bloggers like this: