Satul inundat – Geamana

Aventură toxic-extrem

Drumuri pustii și aventură

Cea mai strașnică aventură o trăiești pe drumurile pustii. Și, pentru că foarte rar oamenii călătoresc pe aceste drumuri, nu există indicatoare și nu găsești asfalt. Secretul care se ascunde la final de drum merită osteneala.
Îți recomandăm un nou tip de aventură moto – toxic extrem.

Geamăna a fost un sat în creierii Munților Apuseni.
A fost. Atât.
De ce ai vizita un loc care nu mai e?

trasee moto Romania

Inundarea unei comunități

Dosite de restul lumii, încercuite de munți și dealuri înverzite, priveliștile din această regiune sunt spectaculoase. Dar zona nu este bogată doar în peisaje deosebite ci și în resurse naturale.

Cuibărit în inima Munților Apuseni, satul a fost situat în una dintre cele mai bogate regiuni în cupru și aur din Romania.

În anul 1977, dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu a decis să pună în mișcare exploatarea de cupru de la Roșia Poieni. Circa 400 de case au fost evacuate iar familiile relocate. Cei care au refuzat oferta din partea statului s-au mutat mai sus pe deal pentru a scăpa de inundații.

În anul 1986 când a început deversarea deșeurilor toxice, circa 1000 de suflete trăiau încă în zonă. Acum, doar câteva familii, rămășitele unui cimitir și turnul bisericii care se îndârjește să rămână deasupra apei sunt dovada că aici, cândva, a trăit o comunitate.

Satul inundat Geamana, Apuseni
Turnul bisericii din Geamana

Dezastrul ecologic de la Geamăna a inundat satul cu nămol, deșeuri, ape roșiatice, verzi sau turquize – un lac toxic în mijlocul unui cadru natural de poveste. Priveliștea este un spectacol.

lac toxic Apuseni, Romania

Din satul Lupșa până la Geamăna sunt de străbătut cca 7 km off-road, pe piatră spartă sau drum de pământ. Cea mai grea parte este urcarea pe Hădărău deoarece piatra spartă nu este tasată și poți derapa cu ușurință.

Ajuns la o intersecție ești ghidat doar de indicatoarele desenate de binevoitori pe un stâlp de susținere. Urmezi drumul spre baraj, nepavat, cu secțiuni de macadam, piatră spartă netasată sau pământ, ușor de parcurs cu motociclete dual-sport, enduro.

trasee off-road motociclete Romania

Priveliști bizare

Înconjurând lacul, culorile apei te surprind. De la nămol arid si crăpat de parcă ai face o călătorie pe lună, la  ape de un verde-smarald, turquize sau arămii.
Priveliștea este un spectacol, dar spectacolul e unul trist. Nu e vorba de ape curate, cristaline de munte ci deșeuri toxice. Arborii din apropierea lacului sunt goi și uscați iar reflexia lor în apele de smarald formează o imagine zguduitoare.

vedere din interiorul unei case abandonate

Rulând pe marginea lacului descoperi case abandonate, unele dintre ele gata să fie înghițite de apele acide.

O uliță spre dreapta te duce spre vechiul cimitir. Deși inițial așezate pe unul dintre dealurile ce înconjurau satul – acum mormintele și crucile sunt înghițite rând pe rând de ape. Doar câteva dintre ele rămân să spună o poveste despre viața celor trecuți în neființă.

Poartă spre cer

Biserica este sufletul comunității în satul tradițional romanesc. E locul unde oamenii își leagă destinele, unde își botează copii, locul unde se întâlnesc sătenii în fiecare duminică să asculte Sfânta Liturghie, unde se cânta colinde la Crăciun, unde se întâlnesc vecinii și povestesc despre comunitate. Clopotele bisericii din Geamăna nu mai sună demult. Singurul sunet pe care îl auzi este susurul unei mici cascade cu ape cărămizii.

Surse spun că lacul crește cu cca 90-100 cm pe an, astfel că întregul cimitir și turnul bisericii vor dispărea în curând sub apele toxice.

flooded church tower
Biserica inundata din Geamana

Zona te ademenește cu priveliști dramatice la fiecare cotitură. Este bizar cum un loc poate fi extrem de frumos și de trist în același timp.

Dacă drumurile nepavate și necirculate sunt pasiunea ta, merită să faci o călătorie până aici. E o experiență care te va marca și despre care vei vorbi mult timp de-acum încolo.

Detalii tehnice:

Acces: din satul Lupșa
Distanta: 30 km
Timp: cca 2 ore
Model motocicletă: dual-sport/enduro, motociclete adventure pentru motocicliști experimentați.
Calitatea drumului: drum de pământ, macadam, piatră spartă netasată
Experiență în off-road necesară
Atenție: ploaia chiar și înainte cu câteva zile poate face ca drumul de pământ să se transforme în noroi. Verifică atent prognoza meteo înainte de călătorie.

Harta:

Geamana – Satul Inundat

Galerie foto:

%d bloggers like this: