Transapuseni
Off-road în inima Țării Moților
Nu e Drumul Regelui și nici nu te duce deasupra norilor, dar te poartă pe un drum sinuos drept în inima Țării Moților. E Drumul Moților, e Transapuseni.
Rulând pe acest traseu cutreieri culmile munților Trascău și Metaliferi pe o lungime totală de cca 80 de km. Transapuseni își are originea în Aiudul de Sus și străbate întreaga regiune sudică a Munților Apuseni până la localitatea Bucium pe următorul traseu: Aiudul de Sus – Rîmeţ – Brădeşti — Geogel — Măcăreşti – Bîrleşti Cătun — Cojocani — Valea Barnii — Bîrleşti — Mogoş – Valea Albă — Ciuculeşti — Bucium — Izbita — Coleşeni — Bucium Sat — DN 74 (Cerbu).

Deși altitudinea depășește puțin peste 1000m, peisajele care îți e dat să le întâlnești aici sunt de o frumusețe rară.
Codrii, Chei și Poienițe
Imediat după Aiudul de Sus, asfaltul se termină înainte de a intra în zona împădurită. La început balastul și piatra spartă sunt ne-tasate și pot oricând să îți ofere surpriza unei derapări necontrolate. Ușor, drumul de piatră devine din ce în ce mai solid și mai sigur. Te afli la poalele Munților Trascău iar Pădurea pe care o traversezi e arie protejată de interes național. Pădurea Sloboda a fost declarată rezervație botanică încă din 1969 iar traversarea ei pe Transapuseni te cinstește cu priveliști captivante atât în verdele verii cât și în culorile toamnei.

Peisaj pitoresc sculptat în calcar
Drumul bine pietruit, recent amenajat continuă în urcare spre Râmeț. Curbele ac de păr în ascensiune dezvăluie priveliști noi cu fiecare cotitură. Odată ajunși la 750 m în altitudine traseul continuă pe culme. Imaginea sălbatică, calcaroasă a Cheilor Mănăstirii văzute de sus e grandioasă.
Cheile Mănăstirii, săpate în timp de apele Râmețului au pereți care ating înălțimi de până la 180m, perfecți pentru escaladă. Culmile zimțate și vârfurile ascuțite ale Cheilor ademenesc ochiul privitorului cu un peisaj pitoresc sculptat în calcar.

Umbra deasă și răcoare
Dacă ai timp să te bucuri pe deplin de sălbăticia locului și ești vrednic să cobori în Valea Mănăstirii, ia Cheile Râmețului la pas. Coborârea în serpentine și drumul cu piatră netasată și străbătut uneori de tractoare, pot pune în dificultate chiar și pe cei mai experimentați aventurieri. Experiența Cheile Râmețului merită însă încercarea. Un traseu spectaculos pe coama muntelui, traversând Strunga Caprei îți va oferi priveliști impresionante de la înălțime. Ajuns în cătunul Cheia te poți bucura de un picnic la umbră și de casele tradiționale moțești, multe pustii. La întoarcere poți să o iei prin Valea Râmețului, străbătând Cheile strâmte prin apă. Râul de smarald devine din ce în ce mai adânc iar deplasarea se mută din apă pe cablurile montate în pereții abrupți ai muntelui.

Înapoi la motociclete. După un schimb de haine uscate și îmbrăcarea echipamentului moto, traseul pe drumul de piatră continuă spre Geogel. In apropiere de răspântia cu Geogel drumul se transformă din macadam în drum de căruță, de pământ. Daca știi că experiența nu te ajuta să continui traseul pe drumul de pământ nu te cătrăni. De la Râmeț te poți îndrepta spre Teiuș. Către Teiuș traseul are secțiuni de macadam și chiar o fâșie de asfalt perfect în mijlocul pustietății, deasupra munților într-un decor Lord of the Rings.

Traseul Transapuseni oferă numeroase puncte de belvedere înspre Munții Retezat, Șureanu și Muntele Mare.
Drumul face parte dintr-un proiect de finanțare europeană în cadrul căruia vor fi cheltuite cca 44 milioane de euro pentru modernizarea în întregime a acestui sector precum si consolidarea/ înlocuirea podurilor și podețelor de pe traseu.
Paul Tudoran – responsabil tehnic de lucrare
E un proiect de mare anvergură, până la finalizare se va circula pe această fundație de balast și piatră spartă, sau reprofilări în anumite sectoare. Lucrările de modernizare la acest traseu continuă și sperăm să fie complet finalizate până la sfârsitul lui Martie 2023.

Detalii tehnice:
Distanța: cca 80 de km din Aiudul de sus la Bucium (DN74 Cerbu)
Calitatea drumului: în acest moment drumul are o fundație de balast și piatră spartă până la km 33 (Ponor). Intre km 33 și km 40 au fost făcute lucrări de reprofilare. De la km 40 în apropiere de intersecția cu Geogel, restul traseului continuă pe drum de pământ.
Model motocicleta: off-road , adventure
Recomandări:
– Înainte de a porni la drum verifică atent prognoza meteo. Ploaia (chiar și înainte cu câteva zile de călătorie) poate face ca drumul de pământ să transforme traseul într-unul extrem de dificil, și nu-i modru să traversezi pe motociclete grele.
– nu uita să pui în top box o pereche de adidași pregătiți să fie udați, șosete de schimb și costum de baie. După traversarea Cheilor Râmețului vei dori să te schimbi din nou în echipamentul moto, iar un schimb de haine uscate va face continuarea călătoriei mai plăcută.
Nu uita să te bucuri de tradițiile locului. Ospitalitatea moțească este cunoscută. Odată ce le-ai trecut pragul nu te lasă ei neominit. Iar daca te invită la masă, nu-i poți refuza. Umpleți bendéul cu un blid de balmoș și be o crampă, mai ales dacă e o seară răcoroasă.
Harta:

Regionalisme:
Vrednic – abil, îndemânatic
A se cătrăni – a se supăra
Modru – posibil
Neominit – neomenit
Bendéu- stomac, burtă
Balmoș – mâncare tradițională
Crampă – băutură tradițională din chimen fiert în zahăr caramelizat și țuică de fructe
Galerie:
credit foto: Alex Palfi