Acoperișul României
Off-Road pe Valea Rea
Când vrei sa combini pasiunea pentru munte cu motociclismul, e dificil, dar nu imposibil. Misiune: Vârful Moldoveanu – cel mai înalt vârf montan din Romania.
Multe trasee îți poartă pașii spre acoperișul României. Toate sunt anevoioase însă unul dintre ele îți oferă posibilitatea de a atinge vârful într-o singură zi. Aceasta este și dorința noastră așa că ne-am instalat într-una din pensiunile din preajmă pentru a începe Aventura la prima oră.

De la cazare la baza muntelui te așteaptă 35 km de drum nepavat, un macadam ușor de străbătut pe două roți. Singurul inconvenient îl reprezintă exploatările forestiere din zonă, parcă mai numeroase decât în orice altă regiune. Camioane pline cu bușteni cutreieră în sus și-n jos drumul forestier Văsălatu, iar lama ascuțită operează cu precizie plămânul Terrei. Operația a reușit, pacientul nu a supraviețuit.
Cu dezgust în priviri și în suflet am trecut pe lângă zonele de exploatare. Cu toate că drumul în sine nu este spectaculos din punct de vedere al peisajului, macadamul e perfect pentru cei care doresc să se inițieze în off-road. Secțiuni de gropi, bălți și noroaie pot provoca motociclistul fără experiență în rularea pe acest gen de suprafețe. Drumul forestier e mărginit de o pădure de conifere, care ascunde priveliștile spectaculoase de ochiul trecătorului, însă impresionează cu numeroase căderi de apă mai mari sau mai mici care curg șuvoaie de pe munte.

La Barajul Văsălatu ține stânga spre Stâna lui Burnei. 1 km după Gura Bândei drumul forestier se termină iar în fața ta se deschide tabloul impresionant al munților Făgăraș.
Vârfurile stâncoase se zăresc în depărtare tainice și provocatoare. Norii albi și pufoși, par niște iele care joacă în bătaia vântului o horă străbună. Ești la 1420m în altitudine, iar Aventura abia acum începe.

Stâna lui Burnei
Cucerirea Vârfului Moldoveanu reprezintă visul oricărui iubitor de munte din Romania, însă mai dificil de parcurs în echipament moto. Întorci privirea spre dreapta și te lovește realitatea. Deși am avut speranța să găsim pe cineva la Stâna lui Burnei pentru a lăsa câteva ore gecile moto, am găsit acest loc părăsit și dezolant. Trecători nepăsători au făcut popas la stâna iar frigul i-a îndemnat să facă foc chiar în mijlocul camerelor de lemn, lăsând pereții distruși și negrii de fum. Tot natura ne-a salvat. Am ascuns echipamentul în tufe imense de urzici, cu speranța că nimeni nu se va încumeta să se plimbe prin acest mediu puțin prietenos. Am umplut cămila cu apă rece de munte și am pornit ascensiunea spre Vârful Moldoveanu.

Cascada Valea Rea
Cărarea șerpuiește prin rezervația naturală Valea Rea – Zârna spre Cascada Mare a Văii Rele. La altitudinea de 2156 m, în căldarea glaciară de sub Muntele Moldoveanu izvorăște Pârâul Valea Rea. Apa își urmează cursul la vale și se arunca răsunător în abis de la o înălțime de peste 30m. Văzută primăvara, când debitul apelor crește, Cascada Văii Rele este una dintre cele mai impresionante căderi de apă din Romania. Curcubeul care se formează te lasă fără suflare. Bine, ar putea fi de la curcubeu dar și mai sigur e de la urcatul sârguincios până la cca 1800m purtând în spinare rucsacii plini cu gustări, dulciuri și apă.

După minute întregi de vaiete, râsete, ofuri, cântece și descântece, ajungi într-un final în căldarea glaciară. Potecile de piatră se transformă în zone mlăștinoase, iar peisajul este în continuă schimbare. Golul alpin cuprinde aici un relief variat.
Lacul Triunghiular
Iezerul Moldoveanului, cunoscut după forma lui și ca Lacul Triunghiular este un lac de origine glaciară situat la 2159 m în altitudine. Albia pârâului Valea Rea se formează la ieșirea din acest lac. Zona este preferată de temerarii care doresc să petreacă noaptea în corturi sus pe munte.

Continui urcarea spre Vârful Viștea Mare, al treilea ca altitudine în Romania după Vârful Moldoveanu și Negoiu. Situat la 2527 m în altitudine, Vârful Viștea Mare cere puțin mai multă acțiune. O zonă de cățărare pe stânci scoate câțiva stropi de transpirație din tine însă merită tot efortul.
Vârful Moldoveanu
Doar un vârf montan mai lipsește pentru ca Marele Trapez să fie complet. O scurtă secțiune de lanțuri schimbă ritmul și face călătoria palpitantă. Continui deplasarea spre Vârful Moldoveanu – cel mai înalt vârf montan din Romania. Înălțimi amețitoare îți fac inima să bată mai tare. Vântul suflă cu putere iar zâmbetul înghețat pe față are deja forma unui rânjet. Călătorind aici poți traversa în 5 ore, 3 sau chiar 4 anotimpuri. Pășind pe muchia muntelui către Vârful Moldoveanu ești așteptat cu panorame deosebite.

Dacă vii aici și vrei să aduci ceva pe munte, adu un caiet și un pix, pentru a putea face loc mesajelor care vor fi lăsate de viitorii temerari. Caietul care se găsește deja aici este plin, și cu greu găsești un petec de hârtie gol. Un alt dar pe care îl poți face naturii este un sac menajer în care să aduni la coborâre mizeriile lăsate de unele persoane sub pietre sau prin tufișuri.
La întoarcere urmezi traseul către Lacul Galbena. Cortina de nori gri dezvăluie din când în când o panoramă impresionantă asupra căldării glaciare și a golului alpin. Lacul Galbena se află pe masivul sudic al Făgărașului. Situat în Căldarea Scărișoara-Galbena, lacul este cel mai mare din zonă.

Coborârea prin pădure îți dă foc la călcâie. Cărarea șerpuiește printr-o pădure de conifere iar mirosul naturii este îmbătător. O ploaie măruntă ne însoțește iar finalul traseului pare a fi tot mai departe. După circa 10 ore de urcuș și coborâș cu pauze scurte și dese pentru fotografiat și prânz, revederea cu motocicleta e emoționantă. Picioarele merg deja fără tine și nu mai poți articula două vorbe corect.
Corbii de Piatră
La întoarcere, fă un popas la Mânăstirea Corbii de Piatră. Ansamblu rupestru din sec. XIV, mănăstirea este situată la 400 m de centrul comunei Corbi, pe malul stâng al Râului Doamnei. Pornește in căutarea Uriașului pietrificat și fă un popas la casa albastră situată la câțiva metri de mănăstire. Oamenii sunt primitori și dornici să împărtășească poveștile locului.

Recomandări:
- Condiție fizică bună
- Adu cu tine gustări și apă. Nu vei găsi de cumpărat la baza muntelui.
- Drumul forestier tinde să fie aglomerat la sfârșit de săptămâna, de aceea este recomandat să parcurgi acest traseu în timpul săptămânii când traficul este mai redus.
- În week-end se găsește cu greu cazare, dacă-i musai să călătorești aici la sfârșit de săptămâna, rezervă-ți o cameră din timp.
- Potecile se aglomerează în plin sezon, alegeți perioada de călătorie cu grijă
- Nu lăsa ambalajele de la alimente sau băutură în natură. Ia-le cu tine în rucsac și golește-le la prima pubelă ecologică.
Dacă vrei o provocare, în zonă te așteaptă Curmătura Maliței, un drum care te urcă la peste 2100m în altitudine și îți oferă priveliști încântătoare.