Padiș

Lumea Pierdută

Trasee Moto Romania – Mixt

Poieni, caverne, defileuri – toate ispitesc iubitorii de munte în regiunea Padiș. Ce îi atrage însă pe motocicliști aici sunt cei 6 km de drum nepavat care ispitesc cu suprafețe variate. Ești ademenit de un drum de pământ ușor de străbătut pe două roți. Treptat, suprafața se transformă în drum de piatră colțuroasă, bucăți de stâncă, piatră netasată, bălți, noroaie și o foarte scurtă secțiune de traversat bușteni. Te intărâta. Nu mai poți da înapoi. 

Zona este situată în nordul Munților Bihorului, parte din lanțul Carpaților Occidentali, cunoscut ca Munții Apuseni. Drumul dintre Ic Ponor și Platoul Padiș e anevoios, dar nu imposibil de străbătut cu mașina. Din acest motiv, traficul este aproape inexistent. Foarte puține autovehicule străbat această zonă ceea ce face aventura moto aici o reală plăcere.

trasee moto Romania
tură moto în Apuseni

Munții Apuseni în toată splendoarea

Ne-am încumetat cu motocicletele spre Padiș începând călătoria de la Coada Lacului Tarnița. Călătorind spre Răchițele străbați comuna Mărișel pe un sector de viraje care îți dezvăluie priveliști încântătoare după fiecare cotitură. Calitatea asfaltului e foarte bună, însă există secțiuni în care găsești pietriș în mijlocul drumului, ceea ce te face prudent, în special în viraje. Sau cel puțin, așa ar fi responsabil.

Dacă ai nevoie de combustibil, amintește-ți să alimentezi în Mărișel. Există o singură pompă de benzină aici, în apropierea școlii. Ajuns la intersecția cu drumul 1R ține dreapta spre Beliș. Drumul asfaltat, dar cu denivelări te poartă pe malul Lacului Beliș spre Cascada Vălul Miresei.

Lacul Belis
Lacul Beliș văzut de la baraj

Cascada Vălul Miresei

Cu o cădere de peste 30 m, Vălul Miresei este o cascadă în trepte situată pe Valea Stanciului. Accesul către cascadă implică cca 1 km de drum nepavat, însă deloc dificil. Fă o pauză aici, admiră Cascada Vălul Miresei și află legenda locului. Înainte să îți continui aventura către Padiș, oprește la brutăria din sat și gustă din pita caldă, aburindă, proaspăt scoasă din cuptor de către localnici. Nu trebuie să cauți mult, e chiar în drum spre cascadă.

pită de Răchițele

Aventura continuă cu o urcare pe un drum strâmt, cu ușoare denivelări. Drumul, lat de o bandă de circulație e presărat cu viraje mai largi sau mai strâmte, așa că rulează cu atenție. Asfaltul devine din ce în ce mai bun, iar suprafața de rulare se lărgește.  O scurtă secțiune de drum ești însotit de Râul Someșul Cald. De la locul de Campare Ic Ponor, nu mai e mult și începe secțiunea de drum nepavat. Aventura începe cu o pădure de conifere și te urcă până la 1200 m în altitudine către Platoul Padiș.

Padis
panou vizibil în sensul de mers Padiș – Ic Ponor

Aventură Off-Road în Apuseni

Traseul te provoacă. Te ademenește pentru început cu un drum de pământ ușor de străbătut pe două roți. Treptat, suprafața se transformă în drum de piatră colțuroasă, bucăți de stâncă, piatră netasată, bălți, noroaie și o foarte scurtă secțiune de traversat bușteni. Nu mai e cale de dat înapoi. Când ai îndoieli, îți iei inima în dinți și accelerezi. Nu salvează neapărat situația, dar măcar se termină mai repede!

trasee off-road Romania
trasee off-road România

Scuturatul în șa îți face foame, iar pâinea caldă cumpărată în Răchițele e numai bună să acoperi concertul în la minor al mațelor goale. Nu, nu doar pâine. Am mai adăugat noi una alta ca să astâmpăram cu ceva focul din stomac și am pornit din nou la drum. Setea din gâtlej o vom stinge cu o bere rece la finalul zilei. Până atunci apa e numai bună pentru hidratare iar pădurea e locul perfect pentru o pauza de masă.

traseu moto Padis

Ochii negrii ai naturii

Daca ai timp, vizitează Molhașurile de la Izbuce. În aceste turbării active, urci într-un turn de vizualizare special amenajat pentru a admira zona. Ochii negrii ai naturii (ochi de apă neagră cunoscuți și ca Tăuri fără fund) captează și reflectă peisajul sălbatic – un spectacol al naturii de o frumusețe rară.

Rulând pe motocicletă dinspre Ic Ponor parcurgi secțiunea de drum nepavat în urcare spre Platoul Padiș. Ultima porțiune de drum o traversezi pe piatră turnată din belșug, netasată. În zona asta nu s-au zgârcit deloc. Odată ajuns în vârf peisajul îți încântă privirea.

Muntii Apuseni cu motocicleta
Parcul Natural Apuseni

Cei 6 km de drum nepavat se încheie abrupt și prea repede. Parcă te-ai duce înapoi să mai dai o tură.

Viraje, păduri și cascade

Drumul continuă pe asfalt înspre Pietroasa pe o secțiune de serpentine numai bune să îți pună sângele în mișcare. După o sesiune off-road, motocicleta pare să meargă singură. Abia o poți opri să fotografiezi Depresiunea Bălileasa. Aceasta poiană întinsă reprezintă intrarea bihoreană în Padiș și este punctul de plecare spre diverse trasee turistice.

Ic Ponor - Padis, traseu motociclete

Padișul este ținutul cu cele mai multe atracții naturale pe kilometru pătrat din Romania, un paradis pentru iubitorii de drumeții  montane. Drumul îți dezvăluie păduri răcoroase, cascade repezi și stânci ascuțite, adevărate cetăți de piatră. Viraj după viraj, rulezi de-a lungul Crișului Pietros.

Peștera Urșilor

Nu poți traversa zona fără să faci o oprire la Peștera Urșilor. Aflată în satul Chișcău, Peștera Urșilor este una dintre cele mai spectaculoase grote din Romania. Peștera este alcătuită din 4 galerii principale: Galeria Oaselor, Galeria Emil Racoviță, Galeria Lumânărilor și Galeria Științifică. Accesul în Galeria Științifică este destinat doar speologilor profesioniști.

Peștera Urșilor

În cele 3 galerii accesibile publicului vei putea descoperii rămășițele ursului de cavernă, printr-un număr mare de fosile, care au dat și denumirea peșterii. Peștera este luminată și îți oferă posibilitatea să admiri diverse formațiuni naturale impresionante, precum stalactitele și stalagmitele. În funcție de aspect, unele formațiuni au primit denumiri precum: Palatul Fermecat, Căsuța Piticilor, Lacul cu Nuferi sau Sfatul Bătrânilor.

Poți vizita Peștera Urșilor de marți până duminică, între orele 10:00 – 17:00. În zilele de Luni peștera este închisă. Intrarea în peșteră se face în grupuri de minim 3 persoane însoțite de un ghid care îți va dezvălui multe secrete ale peșterii.

Alocă-ți circa 45 de minute pentru vizitarea Peșterii la care se adaugă timpul de așteptare până la începerea unui nou tur ghidat.

în stand-by

Padiș – are o rezonanță care atinge cele mai sensibile corzi pentru iubitorii de drumeții în natură. Cu siguranță, pașii noștri ne vor purta din nou prin Cetățile Ponorului, Focul Viu sau Cheile Galbenei.

Hartă:

Detalii tehnice:

Tip traseu: mixt cu asfalt perfect, asfalt cu denivelări, drumuri strâmte, drum de pământ, piatră netasată, gropi, bălți, noroaie și o scurtă secțiune de traversat bușteni
Distanță: din Comuna Mărișel până la Peștera Urșilor sunt de străbătut circa 115 km. Din aceștia aproximativ 6 km sunt parcurși pe drum nepavat (între Ic Ponor și Cabana Padiș)
Experiență: în off-road necesară
Tip motocicletă: dual-sport, enduro, adventure pentru cei cu experiență
Benzinarii: sunt doar două stații de carburant în zonă: în Mărișel sau în Râșca. În localitatea Beliș nu există benzinării. Alimentează din timp.
Semnal GSM: parcurgi un traseu fără semnal GSM pe anumite sectoare
Tip de bagaje: din material textil

Video:

Galerie foto:

Credit foto: Alex Palfi

%d bloggers like this: