Drumuri Montane Romania
Drumuri moto Romania – TransSemenic
Traversează masivul Semenic pe unul dintre cele mai virajate drumuri montane din Romania. Șoseaua șerpuiește până la altitudinea de 1000 metri pe o secțiune de curbe ce pare că nu se mai termină și iți dezvăluie una dintre cele mai pitorești zone din vestul țării.

Grote ascunse, codri deși și lacuri cu ape limpezi
Poți începe aventura de la Est la Vest, din localitatea Slatina-Timiș către Reșița pe un traseu asfaltat lung de circa 40 km. Urcând spre Gărâna treci pe lângă Lacul Trei Ape. Lacul a fost format prin bararea a trei pâraie: Brebu, Grădiștea și Semenic. Peisajele sunt fermecătoare iar arhitectura locului este unică, specifică satelor montane germane. Așezată pe coama unui deal în apropierea Lacului Trei Ape, localitatea Gărâna este cunoscută datorită arhitecturii locului iar Poiana Lupului găzduiește anual într-un decor de basm Festivalul de Jazz.

Parcul Internațional de sculptură monumentală Gărâna – Wolfberg
La ieșire din Gărâna spre Văliug privirea îți e atrasă de ciudate creaturi din lemn expuse pe dealuri. În căutarea inspirației, artiști internaționali au poposit la Gărâna și au sculptat în lemn și andezit monumente care se găsesc expuse și acum în aer liber în munții Banatului. Ca niște personaje mitice, sculpturile din lemn înalte de trei-patru metri par sa păzească cu sfințenie tainele locului.

Ajunși pe culme, în apropiere de Văliug descoperi Lacul Gozna. Zona este una dintre cele mai cunoscute din munții Banatului. Lacul este preferat pentru practicarea sporturilor nautice, plajă și pescuit. Într-un cuvânt: relaxare. Pontoane din lemn, zone amenajate pentru plajă și o priveliște de poveste ți se deschide odată ce te îndepărtezi puțin de drumul principal.
În Văliug e primul moment în care te scarpini pe cască și te întrebi pe unde să o iei. Nici un indicator nu îți arată direcția spre Reșița. După un urlat din cască către localnicii distanțați social pe terasa unei cârciumi, aflăm direcția de mers. Reșița e la stânga iar drumul continuă sinuos și electrizant printr-o pădure deasă cu viraje după viraje după viraje……

Sate inundate și monștri ai apelor
Drumul spre Reșița te răsfață. Printre păduri, dealuri și văi zărești în depărtare Lacul Secu. Un sat întreg a fost evacuat pentru construirea barajului de acumulare, motiv pentru care legenda spune că lucruri misterioase se întâmpla aici și acum. Povești cu monștri și pești uriași sunt la ordinea zilei. Vara, când anotimpul e secetos, apele lacului scad, descoperind crucea de pe turla bisericii satului inundat.
Ajuns în Reșița nu rata muzeul de locomotive cu aburi. Muzeul cuprinde 16 exponate din diverse perioade de construcție. Locomotiva Resicza este una dintre primele trei locomotive cu aburi construite în localitate (1872-1873). A fost recuperata din Campia Turzii în 1961, unde era garată pe o linie de manevră și se afla expusa acum în fața muzeului.
Proiectata de John Haswell (1812 – 1897), Resicza este o locomotivă tender cu doua roți cuplate, care se poate înscrie în curbe cu raza de maxim 45 m, are o forța de tracțiune de 1125 kg si 45 CP la viteza de 11 km/h.

Lucrările de asfaltare a traseului TransSemenic au fost finalizate în 2014. Starea asfaltului acum e în general bună, cu câteva gropi ici și colo, cât să nu uiți că ești în Romania.
Nu e Transfăgărășan, nu e Transalpina, dar are viraje multiple și priveliști pitorești care fac să merite călătoria până acolo.
Harta:

Detalii tehnice:
Traseu: Slatina Timis – Brebu Nou – Gărâna – Văliug – Reșița
Număr de kilometri: 40 km, drum asfaltat
Atenție la câinii comunitari – plăcerea poate fi oricând întreruptă de un moment în care într-o curbă un câine speriat de mașina de pe contrasens se hotărăște să ajungă pe banda ta.
Benzinarii: am găsit o singura benzinărie deschisă pe traseu. Să ai la tine și bani în numerar deoarece în zonele de munte nici chiar benzinăriile nu încasează cu cardul.
Credit foto: Alex Palfi