trasee moto România
Viraje, Palpitație si Emoție
Cel mai sinuos și provocator drum din Europa pentru motocicliști se găsește în România. Transfăgărășan a fost construit între 1970 si 1974 cu rolul de drum strategic militar, la ordinul dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu.
Bun venit în Țara Făgărașului – ținutul drumurilor alpine și al cetăților medievale.
Mănăstirea Cisterciana Cârța
Ora et labora! – Roagă-te și muncește! era moto-ul după care se ghidau călugării cistercieni. Aceștia se angajau să respecte cele trei jurăminte: castitate, ascultare și sărăcie. Aveau obligația de a se alimenta doar din roadele muncii lor și de a purta doar haine produse de către ei.
Călugări catolici de origine franceză, cistercienii își construiau abația în zone mlăștinoase acoperite de trestie. De aici și denumirea de cistercieni – în traducere, cei de la trestie. Mănăstirea din Cârța a fost fondată la începutul secolului 13 de călugări cistercieni provenind din zona Burgundiei din Franța.

Biserica de aici a îmbinat pentru prima dată stilul romanic cu goticul timpuriu.
Pășești în mănăstire printr-un portal în stil gotic clădit de maiștrii pietrari după distrugerea mongolă de la 1241. Fereastra polilobată, rozeta tipică construcțiilor cisterciene e o poartă spre cer. Imaginea acesteia prin care se observă cerul azuriu impresionează, și este una dintre cele mai fotografiate atracții de către călători. Curtea mănăstirii păstrează mormintele soldaților germani căzuți în primul război mondial la Porumbacu. Pentru a fi ocrotite, acestea au fost mutate în incinta mănăstirii în 1928.

Deschizi ușile masive din lemn și pășești în biserică. Temperatura din interiorul bisericii te răcorește. Orga barocă ce datează din 1777 îți captează imediat atenția. Altarul în stil baroc, îi reprezintă pe Sfântul Petru și Pavel care străjuiesc cu sfințenie Icoana Crucificării. Fecioara Maria era ocrotitoarea cistercienilor, iar chipul ei poate fi văzut pe cheia de boltă a construcției – elementul de susținere al întregii structuri. O plimbare prin curtea Mănăstirii îți dezvăluie ruinele fostei biblioteci, a dormitoarelor și casa parohială.
Castelul de Lut Valea Zânelor
La poalele Făgărașilor pe malul râului Porumbacu, se află un loc fascinant, parcă desprins din basmele lui Petre Ispirescu. Chiar dacă nu ți-e în drum, fă un ocol până în Valea Zânelor. De la Cârța până la Castelul de Lut sunt de parcurs cca 22 km.
Castelul de Lut Valea Zânelor este un loc destinat să relaxeze călătorii. Legenda locului spune că tărâmul pe care se află construcția inedită era locuit de făpturi fantastice – de zâne. Castelul de Lut a fost clădit în martie 2014 având ca și concept – Casa Naturală de Poveste.

Hrănit și relaxat, ești acum pregătit de aventură. Transilvania îți dezvăluie o altă față, cea a drumurilor alpine virajate, a cascadelor cu ape cristaline de munte care curg șuvoaie pe pereții înalți și stâncoși, a peisajelor care îți taie răsuflarea.
Începi aventura spre Transfăgărășan – una dintre cele mai spectaculoase căi montane din lume.
Transfăgărășan – spectaculos și provocator
Drumul șerpuiește până la cele mai înalte vârfuri ale Carpaților și unește Transilvania cu Valahia, traversând Munții Făgăraș. Din cauza altitudinii, șoseaua este deschisă și practicabilă doar circa 3-4 luni pe an. Ziduri de zăpadă pot fi întâlnite pe marginea drumului chiar și în luna iunie.
Lung de 90 km, Transfăgărășan te urcă la 2042m în altitudine și numără peste 5 km de serpentine, peste 80 de viraje, 5 tunele și peste 500 de poduri și podețe. Cum ar spune Ardeleanu: No, ăsta-i un drum pe care-i musai să mă dau!

Urlătoarea Bâlei
Pentru început circuli pe o porțiune împădurită cu secțiuni de viraje mai largi sau mai strâmte. Din drum, zărești cu coada ochiului o cădere imensă de apă ce curge șuvoaie de pe stânci. Cascada Bâlea e situată în Munții Făgărașului între Vârful Moldoveanu și Negoiu. Aflată la o altitudine de peste 1200m cu o cădere de circa 60m, Urlătoarea Bâlei este cea mai înaltă cascadă în trepte din Romania.
Călătoria te poartă deasupra liniei arborilor descoperind un drum cu viraje multiple și curbe ac de păr. Lipsa vegetației îți oferă vizibilitate pe întregul sector de viraje strânse iar priveliștea te duce cu gândul la o pistă de curse. Te încadrezi, te inclini, accelerezi.
Drumul te provoacă și te răsfață viraj după viraj. Satisfacția e garantată.
Proiectată în cel mai mic detaliu, șoseaua este o panglica de curbe, palpitație si emoție.

Înainte de a traversa Tunelul, lângă o parcare, în partea stângă se află lacul Bâlea. Lacul glaciar e situat adânc în inima Munților Făgăraș la 2040 m în altitudine.
Tunelul Capra-Balea Lac marchează cota maximă de altitudine a Transfăgărășanului. Traversând cei 887m de tunel luminat începi coborârea Munților Făgăraș, pe o secțiune de viraje, tuneluri și zone împădurite. În partea de sud a Transfăgărășanului, drumul te provoacă și îți testează abilitățile de ocolire a gropilor sau de traversare a zonelor cu denivelări.
Rulezi pe malul lacului Vidraru. Chiar dacă vegetația abundentă nu îți permite să admiri priveliștea, mireasma naturii te întovărășește. Ajuns la Barajul Vidraru, te surprinde culoarea azurie a lacului și tabloul minunat pe care îl pictează natura.

Fă un popas la Baraj. Urcă treptele spre punctul de belvedere și bucură-te atât de peisajul superb cât și de garda neobosită a Omului de Fier.
Omul de Fier
Înalt de circa 10m, statuia reprezintă Monumentul Electricității de la Barajul Vidraru, amintind de unul dintre cele mai grandioase proiecte hidroenergetice din blocul comunist. Omul de Fier sau Iron Man așa cum este denumit de turiști, îl reprezintă de fapt pe Prometeu – eroul mitic ce a furat focul din fierăria lui Hefaistos.

Cetatea Poienari
La circa 4 km de Baraj, cam 7 minute de mers pe motor, ajungi la baza Cetății Poienari. Cetatea loială conducătorului Vlad Țepeș, cunoscut ca și Dracula, Poienari a fost construită pe un vârf de munte dominând Cheile Argeșului. Ruinele cetății Poienari pot fi vizitate după urcarea pe jos a 1480 de trepte. Eforturile îți sunt răsplătite cu priveliști încântătoare asupra Văii Argeșului.
Când să vizitezi
Transfăgărășan a devenit una dintre călătoriile de vis pentru mulți motocicliști din întreaga lume. Traseul este foarte circulat în timpul concediilor de vară iar combinația vară + week-end poate face călătoria aici un chin din cauza aglomerației.
Ca să te bucuri din plin de aventură, călătorește în zonă în timpul săptămânii. Aceasta este perioada în care traficul este mai relaxat
Dacă e musai sa rulezi pe Transfăgărășan în week-end, fă în așa fel încât să fii la baza drumului dimineața devreme. Dacă îți începi aventura pe Transfăgărășan în jurul orei 08 dimineața, poți avea surpriza să ai drumul pentru tine chiar și la sfârșit de săptămână.
Animale sălbatice:

Rulând pe Transfăgărășan poți avea întâlniri neașteptate cu animale sălbatice. Plăcuțe cu Atenție Urși sunt expuse la tot pasul. Pare imposibil, dar urșii pot fi întâlniți pe Transfăgărășan căutând hrană prin gunoaie sau așteptând să fie hrăniți de trecători. Chiar dacă pare atractiv, și te gândești că un selfie ar atrage multe like-uri pe site-urile de socializare, nu te apropia prea mult, nu hrăni animalele sălbatice și fii precaut. Doi ursuleți drăgălași pot avea oricând în apropiere ursoaica mamă. Amintește-ți că indiferent cât de simpatici sunt, rămân animale sălbatice, iar locul lor este în sălbăticie. Fă o fotografie de la distanță și continuă-ți călătoria.
Hartă:

Detalii tehnice:
Distanță: depinde de atracțiile turistice pe care doriți să le vizitați în zonă. Strict Transfăgărăsan – cca 90 km.
Dificultate: intermediar
Experiență necesară în viraje strânse în urcare sau coborâre
Calitate drum: 100% asfalt, cu zone de gropi și denivelări
Model motocicletă: toate modelele de motocicletă pot rula pe acest traseu
Video:
Credit foto: Alex Palfi