
Trans Euro Trail Romania
Off-road pe Trans Euro Trail Romania
Chei, izbucuri, colți stâncoși și legende amorțite în timp. Un traseu moto de aventura care trece prin Ținutul Momârlanilor și traversează Valea Cernei pe un drum sinuos din piatră spartă și pământ, cu priveliști care iți taie respirația. Traseul face parte din Trans Euro Trail (TET), care străbate Europa în marea majoritate pe drumuri neasfaltate și este destinat motocicletelor dual-sport /enduro.

Am ajuns în orașul Vulcan după-masa târziu, așa că am hotărât să petrecem noaptea aici și să pornim odihniți dimineața spre ceea ce urma să fie una dintre cele mai grozave aventuri pe 2 roți: Parcul Național Domogled-Valea Cernei.
Înființat în 1990 Parcul Național Domogled-Valea Cernei este al doilea ca mărime din țară și singurul care înglobează un întreg bazin hidrografic și un singur masiv montan.
Exploatare minieră
În drum spre Valea Cernei traversezi zone de locuit cu blocuri părăginite și neîngrijite, în contrast total cu peisajul din zona.
Regiunea Vulcan – Jiu Paroseni – Lupeni – Uricani, este o zona miniera pe Valea Jiului de Vest, care s-a ocupat mult timp cu exploatarea zăcămintelor de cărbune. Mulți ortaci și-au pierdut viața în subteran, iar monumentul din fața minei Vulcan este ridicat în memoria acestora.

Parcul Național Domogled-Valea Cernei
Drumul ce duce spre Parcul Național Cerna-Domogled e asfaltat. În unele locuri gropile au fost plombate cu bitum și fixate cu criblură. Pietrișul fin de culoarea asfaltului se găsește în exces pe alocuri, putând duce la derapări necontrolate.
Cum treci de Uricani asfaltul se termina brusc și începe un drum de piatră spartă cu secțiuni în urcare.
Drumul poate părea dificil pentru motociclistul cu mai putină experiență în off-road, dar relativ lejer pentru motociclistul experimentat. În ambele cazuri, un drum provocator cu secțiuni în urcare cu piatră spartă, drum de pământ cu bolovani și șleauri, formate de ploile trecute și mașinile 4X4 care s-au aventurat în zonă.

Izvoarele Cernei
Într-o parte drumul este străjuit de peretele stâncos al muntelui iar în cealaltă parte e abisul. Drumul sinuos ne conduce spre Izvoarele Cernei. O zonă salbatică străjuită de culmile stâncoase ale muntelui și albastrul cerului. Dacă simți nevoia să faci o pauză, acesta este locul potrivit. Un picnic în Popasul Izvoarele Cernei lângă apele răcoroase, îți vor oferi energia de care ai nevoie să continui spre Lacul Valea lui Iovan. Bagă o clisă cu brânza și părădaică și be o şolă cu apă.

Gropi, bălți și noroaie
De la Izvoarele Cernei la Barajul Iovanu drumul este denivelat: cu gropi, bălți și imală. Un traseu pe alocuri cu obstacole, afectat de căderi de piatră și arbori. Această secțiune de drum solicită atenție sporită în viraje, deoarece drumul se îngustează și permite doar trecerea unui singur vehicul. Pâraiele ce șiroiesc din munte umezesc drumul de pământ, iar vegetația abundentă păstrează sectorul în umbră, formând noroaie.

Deși deja de kilometri buni rulezi de-a lungul lacului Iovanu, vegetația ascunde priveliștea mirifică de ochiul curios al trecătorului. Daca vrei să arunci o privire, nu te şuşcăi. Trebuie doar să parchezi motocicleta și să cobori prin pădure la baza lacului pentru a putea admira peisajul fermecător. Odată ajunși la barajul Valea lui Iovan intrarea este interzisă pentru vehicule. Curioșii se avântă pe jos pentru a putea descoperi un tablou deosebit într-o zonă cu o naturalețe aparte. Doar o privire spre lac și a meritat osteneala.
Lacul de acumulare Valea lui Iovan este unul artificial format prin bararea râului Cerna în aval de confluența cu râul Iovan iar culmile masivului Godeanu si Mehedinți străjuiesc lacul.

Sus pe Cerna-n sus
Mulți voinici s-au dus dus
Si toți s-au răpus
Dar a mai rămas un roman viteaz
Iovan Iorgovan, braț de buzdugan
Cu un călușel ca un vulturel
(balada lui Iovan Iorgovan)
Hercule si Hidra
În drum spre Cerna Sat, iubitorii de drumeții se pot încumeta în Cheile Corcoaia. Parchează călușelul ca un vulturel, schimba ghetele moto cu ceva mai confortabil și pornește la pas. Aici Valea Cernei a sculptat în stânca Munților Mehedinți un culoar spectaculos. Având doar 300 m lungime, Cheile Corcoaia pot fi străbătute la pas în cca 20 minute.
Dacă ai timp, merită să cutreieri acest tunel uimitor și să afli legendele locului legate de Iovan Iorgovan (Hercule), lupta lui cu Balaurul Corcoaia (Hidra) și puterea redobândită de eroul mitic prin îmbăierea în cele 7 izvoare. Statuia lui Hercule amintind trecătorilor de legendele locului se găsește și azi în centrul localității Băile Herculane. Apele în care legenda spune că s-ar fi îmbăiat însuși Hercule atrag călători din întreaga țară dornici să își refacă forțele.

Drumul care continuă spre Cerna Sat este betonat, însă trecerea timpului și alunecările de teren și-au lăsat amprenta peste această secțiune de drum, lăsându-l cu crăpături și gropi care fac traversarea acestuia o adevărată terapie cu vibromasaj.
Poți încheia ziua în Băile Herculane. Bucură-te de o cină copioasă și refă-ți puterile cu o baie în apele termale ale zonei.
Ce mai poți vedea pe traseu:
BRUA
O tură dimineața în apropiere de cazarea din Vulcan ne dezvăluie puțin din proiectul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) Transgaz, ce vizează construirea unei conducte noi de transport gaze. Odată cu finalizarea BRUA și a extensiilor sale, consumatorii români ar urma să aibă acces atât la rezervele de gaze din Marea Neagră, cât și la mai multe surse din import.

Muzeul Satului Momârlănesc
În Câmpu Lui Neag poți opri să vizitezi Muzeul Satului Momârlanesc. Aflat în administrarea Pensiunii Retezat, muzeul îți oferă o privire asupra tradițiilor și obiceiurilor practicate în timp de locuitorii Văii Jiului. Bătrânii locului spun ca termenul de momârlan provine de la de la momârlele (momâi, oameni de piatră) ridicate pe culmile de munte, pentru închinăciune și pentru orientare.
Harta:

Detalii Tehnice:
Model motocicleta: dual-sport/enduro. Acest traseu a fost parcurs cu motociclete BMW G650GS (pilot), BMW F650GS (pilot + pasager) și un BMW R1200GS (pilot). Totul depinde de experiența ta în pilotarea unei motociclete pe trasee neasfaltate.
Acces: dinspre localitatea Uricani spre Cerna Sat
Distanta: de la Vulcan la Baile Herculane sunt cca 130 km de parcurs, cca 50 km sunt neasfaltați
Calitate drum: porțiunea neasfaltată e formată din drum de piatră spartă, drum de pământ cu denivelări, secțiuni în urcare/coborâre în curbe cu piatră spartă netasată, drum de beton cu crăpături și denivelări dar si secțiuni de drum pietruit ușor de parcurs. Verificați cu atenție prognoza meteo. Ploaia chiar înainte cu câteva zile de călătorie poate face drumul dificil de parcurs datorită noroaielor care se formează.
Obstacole: căderi de arbori și de piatră
Telefonie: exista zone fără semnal GSM
Atenție: la vipere, căprioare și alte pericole
Ia cu tine un kit de pană pentru orice eventualitate. După terminarea sectorului off-road, odată ajuns la cazare s-ar putea să ai nevoie să cureți și să ungi lanțul motocicletei, așa că pune în bagaj cele necesare
Tip de bagaje: din material textil

Regionalisme:
clisă – slănină
părădaică – roşie
şolă – cană
imală – noroi
nu te şuşcăi – nu te văita
osteneală – oboseală
Video:
Galerie:
Vulcan, Romania Cerna Valley Iovanu Lake Dirt Road Trans Euro Trail Romania Relax Gravel Roads, Romania TET Romania off-road, Romania privelisti spectaculoase aventura pe doua roti
Credit foto: Alex Palfi