Drumul lui Iovan

Munții Apuseni

Trasee Moto Romania

O ascensiune pe un drum îngust și sinuos spre Vârful Petreasa îți oferă 9 km de priveliști fascinante care pictează perfect imaginea bucolică a cătunelor din Apuseni. Șoseaua poartă numele Drumul lui Iovan în memoria pilotului Adrian Iovan și a accidentului aviatic ce a avut loc aici în ianuarie 2014.

Dacă nu ai circulat încă pe TransUrsoaia, acum ai un motiv în plus să o faci. Peisajele spectaculoase te vor convinge.  

Muntii Apuseni

Vârful Petreasa a devenit cunoscut în urma prăbușirii avionului BN-2A-27 Islander pilotat de Adrian Iovan. Avionul executa o cursă umanitară. În memoria victimelor accidentului, comunitatea a făcut eforturi pentru a asfalta traseul pe care l-au urmat salvatorii. Drumul a fost denumit simbolic Drumul lui Iovan, și este acum noua atracție turistică a comunei Horea.

Majoritatea celor care călătoresc în zonă, au ca destinație troița și foișorul ridicate în memoria pilotului Adrian Iovan și a studentei Aura Ion. Nu știu însă, că vor primi mai mult decât au sperat. Peisajele fermecătoare pe care le oferă Munții Apuseni de la cota 1600 te cuceresc iar traiul tihnit al moților de aici te relaxează.

Drumul lui Iovan Apuseni

Drumul lui Iovan

Drumul lui Iovan a fost asfaltat în 2019 și face legătura între Comuna Horea si Vârful Petreasa, străbătând satele Budești, Giurgiuț și Zânzești. Faptul că până acum accesul în aceste cătune era anevoios pe drum de piatră cu gropi, bălți și noroaie – a făcut ca zona să își conserve autenticitatea.

Drumul, lat de o bandă de circulație, urcă pieziș pe o secțiune de viraje strânse fără vizibilitate și te poartă pe crestele munților Gilău până la 1600m în altitudine. Rulând pe Drumul lui Iovan simți că nu pilotezi o motocicletă ci mașina timpului. În față, la dreapta, la stânga și chiar și în oglinzile retrovizoare, peisaje idilice te însoțesc pe tot parcursul călătoriei.

Drumul lui Iovan

Culmile munților se zăresc în depărtare dârze și enigmatice pe un cer azuriu parcă zugrăvite de un pictor iscusit. Garduri din lemn împrejmuiesc cu grijă poieni de un verde crud pe care pasc liniștite animalele din gospodărie.  Aerul miroase a lemn și fân uscat. Totul pictează imaginea idilică a vieții de la țară.

Odată ajuns în Vârful Petreasa asfaltul se termină brusc. Drumul a fost asfaltat în Județul Alba până la limita cu Județul Cluj. De aici, drumul continuă cca 1 km prin pădure pe un drum de pământ care te duce la locul accidentului aviatic din 2014.

Turism Negru

Pe locul accidentului aviatic moții au amplasat o troiță și un foișor în memoria victimelor. Aici se adună cei interesați să depună o coroană de flori, să spună o rugăciune sau doar să vadă locul tragediei.
Turismul negru atrage. În drum spre Troiță auzi trecători care sunt de părere că zona ar fi atras mai mulți călători dacă epava avionului ar fi rămas la fața locului.

Memorial Adrian Iovan

Târgul Lemnarilor

Balmoșul și plăcintele pe lespede, meșterii populari și spectacolul folcloric – atrag în fiecare an turiștii pe Vârful Petreasa. Meșteri lemnari, sculptori sau constructori de case se adună pentru a-și etala măiestria. Târgul Lemnarilor se desfășoară aici încă din 1995 în luna august a fiecărui an. Evenimentul promovează tradițiile zonei în prelucrarea lemnului și meșteșugurile din Apuseni.

Priveliștile spectaculoase te ispitesc. Fă un popas și lasă-ți imaginația să zburde. Dezlănțuie-te. Locul este un punct de belvedere continuu și musai trebuie să oprești să faci o fotografie. Oprește timpul pentru câteva secunde și admiră natura. Imortalizeaz-o.

Drumul lui Iovan

La întoarcere spre Horea cobori același drum pavat. Drumul este strâmt și sunt rare zonele în care două vehicule încap unul pe lângă celălalt. Pentru a oferi vizibilitate în cele mai periculoase viraje au fost montate oglinzi rutiere. Acordă prioritate celor care urcă.

Dâmbul lui Gâf

Înainte de a ajunge în Horea mai fă un popas. Dâmbul lui Gâf a atras de ani de zile îndrăgostiții din zonă, iar gura satului spune ca mulți dintre locuitorii comunei ar fi fost concepuți pe acest deal. Dacă urci pe jos Dâmbul lui Gâf, cu siguranță vei gâfâi până ajungi. Unii spun că de aici și denumirea locului. Cea mai populară explicație însă, este că denumirea de Gâf vine de la gâfâielile celor care se iubeau în taină sus pe deal.

Acum pe Dâmbul lui Gâf sunt expuse lucrări senzuale realizate în urma taberelor de sculptură în piatră. Tema sculpturilor este Eros iar artiștilor li s-a cerut ca iubirea să fie inspirația lucrărilor.

Vizitează parcul tematic dedicat iubirii de pe Dâmbul lui Gâf. Fă un popas și răcorește-te cu apa cristalina și rece de izvor care curge printr-un lemn sculptat în aceeași tematică – Eros.

Dambul lui Gaf

Dacă e să inventăm o altă tradiție în spiritul locului, am putea spune că cea care bea din apa ce curge pe Dâmbul lui Gâf va rămâne grea în curând. Din ce motiv vei gâfâi cât timp vizitezi locul, ține pentru tine. Iar dacă rămâi grea la scurt timp după ce ai urcat dealul, sigur nu e doar de la apă.

Întors în Horea, rulează pe Transursoaia până în localitatea Huedin sau continuă vizita în Apuseni cu Cheile Ordâncușii, Poiana Călineasa și Peștera Ghețarul Scărișoara.

Hartă:

Detalii Tehnice:

Distanță: cca 9 km
Calitate drum: cca 9 km drum asfaltat până la Vârful Petreasa. Drumul are lățimea unei benzi de circulație și este presărat cu urcări abrupte și viraje strâmte. Din Vârful Petreasa cca 1 km de mers pe jos pe drum de pământ până la Crucea lui Iovan.
Acces: cum intri în comuna Horea din Albac, Drumul lui Iovan se deschide la dreapta. Urmează indicatorul spre Dâmbul lui Gâf sau Drumul lui Iovan. Drumul este bine indicat și marcat.
Model de motocicletă: Toate modelele de motocicletă pot a parcurge acest traseu
Experiență în rulat pe viraje strâmte în urcare sau coborâre necesară

Explorează, descoperă Apusenii

Galerie foto

Credit foto: Alex Palfi



%d bloggers like this: