Cheile Jiețului și Cheile Băniței

Trasee Moto România

Cheile Jiețului și Cheile Băniței

Peste 60% din calea care face legătura între Obârșia Lotrului și Petroșani prezintă denivelări, gropi, gropi plombate, asfalt cu nisip și pietriș, sau asfalt ….. parțial. Nu este un drum care să pună probleme unei motociclete adventure touring, însă nu m-aș încumeta să fac întregul traseu cu o motocicletă sport. Drumul te obligă să încetinești ritmul, să poți fii mult mai alert și mai atent la trafic. Asta îți da răgaz să admiri natura ce te înconjoară. Peisajul e încântător, un verde crud îți încântă privirea, iar apa cristalină a Jiețului și căderile de apă care curg răsunător de pe stânci te răcoresc.

Am lăsat Transalpina în urmă și am pornit-o agale prin hârtoape către Cheile Jiețului: când pe asfalt decent, când dând de gropi sau secțiuni scurte de macadam. Drumul leagă județul Vâlcea de Județul Hunedoara și zona e preferată pentru cățărare și drumeții montane. Șoseaua începe cu o succesiune de viraje diverse printr-o pădure de conifere. Printre brazi întrezărești Vârful Parângul Mare, cu golul său alpin și petece de zăpadă încă nesărutate de razele soarelui. Continui aventura având în stânga Munții Parâng iar în dreapta Munții Șureanu, separați de un drum îngust și agresiv cu viraje strâmte și poduri și podețe cu balustrade vechi și ruginite.

Valea Jiețului

Cheile Jiețului

Cheile te întâmpina cu pereți abrupți și un peisaj sălbatic, întrerupt doar de circulația intensă de week-end și fumul de la grătarele preparate la foc de lemne pe malul apei. Printre gropi și plombe în asfalt, îți faci timp să dai o geană în jur. Zărești cu coada ochiului o cădere de apă ce se aruncă în gol de la cca 7 metri. Oprești și descoperi o cascadă superbă care spală pereții stâncoși și împrăștie o răcoare binemeritată. Deși am fi preferat să ne aruncăm sub șuvoaie, am continuat drumul, nu de alta, dar cascada se numește Cascada Dușul Pădurarului. Judecând după nume, sigur nu era rezervată pentru motocicliști.

Cascada Dușul Pădurarului

Dacă drumul te poartă pe aici asigură-te că motocicleta pe care o conduci face față suprafețelor diverse de rulare. Cu circa 15 km înainte de Petroșani, drumul devine din ce în ce mai bun iar peisajul se schimbă.

Peștera Bolii

Lași orașul în urmă și te îndrepți spre Peștera Bolii. Caverna se ascunde la circa 15 minute de Petroșani, în dreapta drumului virajat ce duce spre Hațeg. Părăsești drumul european E79 și rulezi pe un macadam ușor, scurt de circa 1 km. Cobori treptele către peșteră și descoperi un portal de intrare spectaculos înalt de circa 10 metri. Pașii te vor purta spre săli impresionante, poduri luminate și vei rămâne uimit de acustica galeriilor. Călătoria continuă către unul dintre cele mai spectaculoase canioane din Romania, Cheile Băniței.

picturi murale în Peștera Bolii

Cheile Băniței

Continui să rulezi pe drumul european E79. La circa 9 km de Peștera Bolii ții dreapta pe lângă o benzinărie dezafectată. Drumul te poartă o foarte scurtă secțiune pe un macadam ușor până la o barieră de lemn. Cu acordul rangerului, am ridicat bariera și am dus una dintre motocicletele până lângă intrarea în Parcul Natural. Am schimbat ghetele moto cu cele de mers pe jos, am așezat echipamentul moto pe motocicletă și p-aci ți-e drumul. Rezervație naturală aflată în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, Cheile Băniței sunt rezultatul spectaculos al Râului Bănița care a sculptat în mod natural un tunel de basm traversat de o apă rece și limpede. Imaginea te duce cu gândul la povești fantastice cu voinici și dragoni, domnițe și zmei. Cheile pot fi parcurse doar la pas, așa că ia cu tine o pereche de ghete de walking deoarece va trebui să traversezi această minune, și nu vei putea face acest lucru fără să-ți uzi bocancii și șosetele. În unele zone, apa ajunge până la genunchi într-o traversare inedită, când pe stânci, când prin apă.

Cheile Băniței

Am avut plăcerea să-l întâlnim pe ranger Vlad, care nu doar că ne-a făcut câteva recomandări cu multă dăruire, dar a și vegheat echipamentul și motocicleta până la întoarcerea noastră din scurta escapadă.

Zona îți oferă o multitudine de atracții turistice și locuri de explorat. Peisajele sunt uluitoare iar drumurile care te duc către ele îți vor oferi experiențe de neuitat și trăiri tatuate pe suflet.

Video:

Galerie foto:

credit foto: Alex Palfi

%d bloggers like this: